Acne rosacea

Rosacea staat letterlijk voor ‘zo rood als een roos’. Dat komt door de uiterlijke kenmerken bij acné rosacea. Ik kan hier goed over meespreken, want ik heb er zelf last van. 

Acne rosasea

De foto’s zijn dan ook van mijn huid. Het is niet altijd even uitgesproken, gelukkig! 

Als je ook last hebt van acné rosacea dan zal je jezelf herkennen in het volgende: 

 • Je hebt regelmatig last van blozen. 
 • Bij stress voel je jezelf rood worden. 
 • Je kan kleine bloedvaatjes zien. Dat noemen we couperose. 
 • Er kunnen ook bultjes aanwezig zijn die op puistjes lijken. 
 • Vaak gaat acne rosacea ook gepaard met droge ogen. 

Goede verzorging is heel belangrijk voor een huid met acné rosacea. 

De naam laat uitschijnen dat het om acné gaat, maar dat is niet het geval. Het zijn eigenlijk de bloedvaten in het gelaat die verwijd zijn door een toegenomen bloedstroom. Die verwijding van de bloedvaten kan ervoor zorgen dat er een ontstekingsreactie ontstaat en dat geeft rode plekken die eruitzien als acné.  

Acne rosasea

Er zijn een aantal factoren die de verwijding van de bloedvaten kunnen uitlokken. 

 • Extreme koude of extreme warmte 
 • Sauna’s en warme douches want ze zetten de bloedvaten uit 
 • In de winter is de acne rosacea vaak meer uitgesproken. Dit komt door de overgang van een koude omgeving naar een warme omgeving wat er ook voor zorgt dat de bloedvaten wijder worden. 
 • Chocolade, gekruid eten en alcohol 
 • Stress 
 • Tijdens de menopauze kunnen de klachten ook verergeren mede door de opvliegers die dan ook optreden. 
 • Sommige geneesmiddelen zoals cortisone zijn ook af te raden. 

Als de acné rosacea heel ernstig is, zal het in eerste instantie behandeld worden met geneesmiddelen. Antibiotica wordt de basiskuur, samen met een lokaal te smeren zalf die vaak speciaal door de apotheker bereid wordt. Je kan natuurlijk niet heel je leven die behandeling gebruiken, maar je huid blijft wel heel je leven lang extreem gevoelig. Door het ontstekingsproces die de huid kan uitlokken lijkt de huid niets te verdragen. Je moet dus hele zachte producten gebruiken anders zal je huid geïrriteerd zijn en branderig aanvoelen. 

Binnen het gamma van beau-line zit er een lijn die speciaal gemaakt is voor een gevoelige huid. De verzorgingslijn bestaat uit een reiniging en een crème met een UV factor in. Het is heel belangrijk om je huid te beschermen tegen de schade van de zon als je acné rosacea hebt. Kies dus altijd voor een dagcrème met een UV-bescherming in. 

De reiniging werkt kalmerend, hydraterend en ontstekingsremmend. Dat is ideaal voor een gevoelige huid. Na het gebruik is de huid zijdezacht. 

De crème werkt voornamelijk ontstekingswerend, egaliserend en vaatversterkend. Het vermindert de roodheid en versterkt de wanden van de broze bloedvaten. 

groepsfoto gevoelige huid

 

Heb je nog vragen of weet je niet zeker welke crème nu juist voor jou geschikt is? Aarzel niet om contact op te nemen. Dit kan via een privé bericht op onze social media of mail naar info@beau-line.be. We helpen jullie graag verder. 

Hopelijk heb ik jullie enkele handige tips kunnen geven om dit vervelende probleem te verhelpen.  

Apotheker E. Piret

Eline Piret